10. heinä, 2021

Usein kysyttyjä kysymyksiä jännittäjältä vol 1

Onko mailassani vielä kelvolliset jänteet, kun vasta puoli vuotta sitten viimeksi jännitettiin?
 
-No ei ole, 3kk on maksimiaika, jolloin voidaan puhua jänteiden olevan jollain lailla asiallisessa kunnossa. Kyllä niillä tämänkin jälkeen pelata voi, mutta venymisen ja kuoleutumisen takia jänteiden kireys on laskenut jo kilokaupalla, eikä elastisuudesta ole jäljellä välttämättä edes puolta uuteen verrattuna. Annat merkittävää etua vastustajalle.
 
Minulla menee koko ajan jänteitä mailasta, onko jännittäjäni huono?
 
-Asia ei ole aivan yksiselitteinen, mutta pääsääntöisesti jänne katkeaa pian jännityksen jälkeen ylälaidan tai sivuosan pokanjuuriosumasta. Kysymys on siis huonosta osumasta, johon syyksi ennemmin väittäisin sopimatonta mailaa. Pelaajalle sopimaton maila on vaikea pelata, eivätkä osumat ole hyviä.
 
No mikä sitten avuksi, ostin juuri kalliin XXXXX-merkkisen mailan, enkä halua ostaa taas uutta?
 
-jännitytä mailasi paksummalla jänteellä, pienemmällä jännityskireydellä ja pyydä jännitäjää asentamaan mailan yläkehälle silikonipehmikkeet antamaan ylimääräistä joustoa pokanlaitaosumia vastaan. Ensi kerralla käytä mailan hankinnassa apuna ammattilaista, joka tarjoaa myös testausmahdollisuuden.
 
Miksi jännitys maksaa ammattilaisella, esim. kisojen proshopissa enemmän, kuin seuramme vakiojännittäjällä?
 
-Pro Shopin pitäjä on saattanut matkustaa pitkiäkin matkoja tarjoamaan tämän palvelun sinulle. Hänellä on laitteissa ja jänteissä kiinni jopa tuhansia euroja. Lisäksi hän joutuu maksamaan 24% prosentin arvonlisäveron yrityksensä tulosta. Eikä ole aivan sama asia, kuka ne jänteet laittaa, ammattilainen on tässäkin asiassa rahansa väärti.
 
Haittaako, jos jatkan peliä, vaikka jänteet ovat selkeästi kuluneet?

-Kuluneisuus haittaa varmasti peliäsi, vaikka et sitä huomaa: Tarkka iskulyöntisi linjaan ei enää osu, vaan löysät jänteet tekevät pelistäsi epätarkkaa, osumasi voi heitellä jopa puoli metriä puoleen tai toiseen. Joskus pelin voittaminen on hyvinkin pienestä kiinni...
 
Lähteekö mailalla kovemmat iskut, jos laitan entisen 11 kg kireyden sijasta 13 kg?
 
-Vain siinä tapauksessa, että sinulla on riittävästi iskuvoimaa 13 kg käyttämiseen, voit saada siitä voimahyötyä. Muuten hyöty on vain lisääntynyttä tarkkuutta. Monta kertaa ihmettyttää, kun selkeästi heikon iskuvoiman omaava pelaaja pyytää 12 kg kireyttä jänteisiin, eikä usko, ettei se lisää hänen iskuvoimaansa. Monissa jänteissä ilmenevä kovempi ääni kovemmissa kiloissa saa pelaajan uskomaan iskunsa kovenevan. Seurauksena useimmiten käsiongelmia ja paljon uudelleenjännityksiä, jos osumatkin ovat hakusessa. Ja paljon lyhyeksi jääneitä takakentän lyöntejä.
 
Ostin marketista 29.90€ hintaisen mailan, haluan siihen 12 kg.
 
-Kukaan ammattiaan osaava jännittäjä ei halua niitä sinulle välttämättä laittaa. Vain erittän harvoin tuon tasoista mailaa on tarkoitettu edes 10 kg jännityskireyteen, saatika 12kg. Kehys ei kestä rasitusta ja maila voi rikkoutua jo jännittäessä tai viimeistään silloin, kun jänne seuraavan kerran pelatessa katkeaa ja kehys joutuu suurelle rasitukselle mailan sisäisten voimien ollessa jänteen katkeamisen takia epäsuhdassa.