10. heinä, 2021

Oman nimikkomailan teettäminen: Atomex-mailan tarina

Tietääkseni vain pari suomalaista sulkapallovaikuttajaa on teettänyt itselleen nimikkomailan. Halusin mukaan tähän harvalukuiseen joukkoon selvittääkseni, miten oman mailan voi saada. Ajatuksissa luonnollisesti oli, että voisi kokonaisen oman brändin tuoteperheenkin saada aikaiseksi.

Kaikki lähti siitä, kun hyvä ystäväni Timo lähetti minulle linkin malesialaiseen mailatehtaaseen, joka tarjosi palveluksiaan. Tehtaalta minulle lähetettiin mallimailoja, jotka antoivat eväitä siihen, millaisia ominaisuuksia, värityksiä ja materiaaleja heillä on tarjottavana. Näistä kokosin kaksi erilaista versiota, toisen hieman helpommin lähestyttävän ja toisen puhdasverisen kilpamailan.

Kymmenien sähköpostien aikana yksityiskohtia hiottiin ja projekti tuntui etenevän todella hitaasti. Syy lienee, että pieni tilaukseni (100 kpl/malli) oli heille täysin välityö ja tuotannossa minut ohitti kaikki ”oikeat” asiakkaat tuhansien mailojen tilauksineen.

Tehtaan taiteellinen johtaja, entiseltä ammatiltaan arkkitehti, lähetti minulle logoehdotuksiaan, joilla brändi sitten tunnistettaisiin muiden joukosta. Logon valinnassa käytin apuna seuramme junioreita. He saivat päättää, mikä oli paras kuudesta erilaisesta ehdotelmasta.

Samaan aikaan käynnistin mailakassiprojektia intialaisen laukkuvalmistajan kanssa. He myös olivat pettyneitä pienen suomalaisfirman tilauksen kokoon, mutta suostuivat yhteistyöhön. Tarjosihan se heille samalla mahdollisuuden opetella tekemään uusi tuote asiakkaan laskuun.

Mallit lopulta sieltäkin saatiin ja ne olivatkin kohtuullisen hyviä ja laadukkaita, mutta hinta karkasi rahtien vuoksi taivaisiin ja projekti oli siltä osin tuhoon tuomittu. Muistoksi jäi kolme mallia.

Mailat osoittautuivat kohtuullisen kestäviksi, mutta viimeistelyn laatu maalien osalta ei vastaa valtamerkkien tasoa: Maalipinta kärsii käytöstä muita nopeammin. Näinpä käytettynä nämä mailat eivät olleet enää niin edustavan näköisiä, kuin olisi toivonut. Tehtaan käyttämät holkit osoittautuivat myös hyvin herkiksi rikkoutumaan ja jännitettäessä vaihdamme aina kymmeniä holkkeja uusiin, ilman veloitusta. Jännityskireyttä mailat kestivät 14 kg, joten se ei tuottanut ongelmia.

9 kk pitkän monivaiheisen jankkaamisen jälkeen mailat vihdoin saapuivat. Vaikka hintaero oli pieni, jäi Pro-maila myynnissä toisen mallin jalkoihin, joka myytiin loppuun vajaassa kahdessa vuodessa. Pro-mallia on vieläkin muutamia jäljellä.

Näin jälkikäteen olen tyytyväinen kokemukseen, mutta en ole kiinnostunut kokeilua omasta brändistä enää jatkamaan, vaan mieluummin paneudun työskentelemään laadukkaan ja kestävän APACS-brändin kanssa. Opettavainen projekti todellakin oli . Ymmärrän mailoista tämän ansiosta nyt enemmän, kuin ennen.