9. heinä, 2021

Innokkaasta harrastelijasta kilpapelaajaksi. Miten?

Esimerkin lähtökohta: Henkilö x, pelannut 3 vuotta muovipallolla, aina samojen kavereiden kanssa. Harrastaa sulkapallon lisäksi kuntosalilla käyntejä epäsäännöllisesti kerran viikossa. Haluaisi kilpailla sulkapallossa ja tulla mahdollisimman hyväksi pelaajaksi.

Miten minä valmentajana ohjeistaisin tällaista henkilöä?

1. Jätä muovipallo. Muovipallolla pelaaja ei koskaan kehity tiettyä tasoa paremmaksi, koska synteettinen pallo ei tarjoa koskaan samanlaista pallonhallintaa kuin aitosulkapallo.

2. Liity seuraan. Lisää erilaisia vastustajia ja treenikavereita. Vinkkejä pelaajana kehittymiseen saa helposti kysyttyä seuran muilta pelaajilta.

3. Osallistu harrastekisaan. Pääset jyvälle siitä, mitä kilpapelaaminen on. Se ei välttämättä olekaan sinun juttusi. Muitakin muotoja kilpailla on, kuten erilaiset ranking-sarjat, joukkuekisat jne.

4. Jos kisat olivat mielestäsi aivan mahtava kokemus (huolimatta tyrmäävästä tappiosta ensimmäisellä kierroksella), hankkiudu valmennukseen! Kehitys nopeutuu merkittävästi, kun saat oikeaoppista ohjausta pelitaidoissa.

5. Hanki asianmukaiset välineet. Isän vanha maila ja lenkkarit, eivät vie harrastustasi eteenpäin enempää, kuin mummon fillari kilpapyöräilyä. Testaa välineitä ennen ostopäätöstä ja kysy apua ammattilaiselta.

6. Aloita systemaattinen salitreeni ohjaajan avulla tukemaan ja auttamaan pääharrastustasi. Vältät yksipuolisen rasituksen aiheuttamat vammat ja ongelmat sekä kehityt lajissa nopeammin. Juokse, juokse, juokse.

7. Huolehdi, että saat riittävästi lepoa ja monipuolista harjoittelua tukevaa ravintoa. Unohda pizzat ja ranskalaiset, vain yksi herkuttelupäivä viikossa on viisasta.

8. Suhtaudu koko projektiin riittävällä kärsivällisyydellä. Riippuen siitä, mikä on henkilökohtainen lahjakkuutesi lajin vaatimukset silmällä pitäen, aikaa voi kulua runsaastikin, ennenkuin tuloksia alkaa tulemaan.

Pelirutiinia ei voi ostaa tai hankkia nopeasti, vain tunnit kentällä maila kädessä sulkaa lyöden tulet sitä saamaan. Pelaa kaikenlaisten kavereiden kanssa. Älä aliarvioi hyötyä, minkä voit saada itseäsi huonomman kanssakin pelaamisesta. Jokainen peli kehittää.