9. heinä, 2021

Sulkapalloilija -Pidä huoli jaloistasi!

Sulkapallo lajina vaatii jaloilta paljon. Vauhdikas liike, hypyt ja terävät suunnanmuutokset ovat omiaan rasittamaan jalkoja rasittavuudella, jolle ei löydy vertaa kovinkaan monesta lajista. Miten sitten sulkapalloilija voi minimoida tätä rasitusta?

1. Käytä asianmukaisia sulkapallojalkineita. Mitkä tahansa sisäpelikengät eivät sulkapalloon sovi. Hypyt vaativat vaimennusta ja verkkoaskel oikean kannan muodon. Varmista, ettei liikkumistekniikkasi vaaranna nilkkojasi tai polviasi. Kun pysäytät liikkeesi kovasta vauhdista, voi väärä polvilinja tai nilkan asento aiheuttaa vamman. Älä pysäytä täyttä vauhtia nilkka poikittain menosuuntaan nähden nilkan ylimenovaaran vuoksi!

2. Kengän pitää olla juuri sopiva. Tähän ei välttämättä päästä sillä, että ostat kaupasta juuri ostohetkellä sopivankokoiset kengät, jolloin ne ovat kohta käytössä väljät. On ennakoitava ja ostettava hieman liiankin tiukat, jotka pikku hiljaa muotoutuvat täydellisen sopiviksi. Jos jalka pääsee kengässä vähääkään liikkumaan, on seurauksena rakkoja, hankaumia jne.

3. Älä pelaa kenkiä loppuun. Kun vaimennus pettää tai kenkä väljenee, on aika siirtää kengät kesäkengiksi, salikengiksi jne. Kun kenkä ei vaimenna riittävästi, rasittuvat ja kuluvat nivelesi tarpeettomasti sekä altistut jalkapöydän rasitusmurtumille. Vaimennuksen puute ei välttämättä aiheuta voimakkaasti tuntuvia seuraamuksia niveliisi heti, mutta peliuran loppupuolella tekoniveljonossa saatat katua tarpeetonta säästäväisyyttäsi.

4. Pidä varpaankynnet lyhyinä. On nähty tapauksia, jossa liian pitkä varpaankynsi aiheuttaa koko kynnen irtoamisen. Pitkä kynsi voi myös hangata toisen varpaan ihon rikki.

5. Huolehdi, että varpaiden ja jalkojen iho yleisestikin on ehjä. Laastarointi ja teippaus tulee osaksi peleihin valmistautumista, kun pelataan kovalla tasolla. Haavat jaloissa tulehtuvat helposti ja mahdollisuus verenmyrkytykseenkin on aina olemassa.

6. Rasvaa jalat säännöllisesti. Iho pysyy pehmeänä, eikä mene rikki kulutuksessa niin herkästi.

7. Poista ylimääräinen iho kovettumista raspilla. Ns. vasaravarpaiden ja kovettumien haitat ovat merkittävät.

8. Hanki sulkapalloon tarkoitetut erikoissukat. Sukkien tehtävä on suojata jalkaa. Nämä erikoisen pehmeät sukat eivät ole pitkäikäisiä, sillä niiden tehtävä on olla hyvä jalan suojelemisessa. Markettisukat voi tässä tapauksessa täysin unohtaa. Hyviä pelisukkia ei saa 5 paria kympillä.

9. Jos kenkä on kuitenkin päässyt väljenemään sellaiseksi, että jalkasi liikkuu kengän sisällä, hanki paksummat sukat tai käytä kaksia sukkia,. On myös olemassa sukkia, joiden pohjissa on kumiset liukuestenäppylät pitämässä jalkaa paikallaan paremmin. Monissa laadukkaissa sulkapallokengissä on myös juomut sisäpohjallisessa auttamassa jalkaa pysymään paikallaan, mutta ihmeisiin nekään eivät pysty.

Sulkapalloilija -Pidä huoli jaloistasi!