9. heinä, 2021

Keskivartalon hyvä kunto on tärkeä elementti pelissä

Jokainen varmaan myöntää, että sulkapallon tyyppisessä nopeatempoisessa, suunnanmuutoksia sisältävässä lajissa, kunto on hyvin tärkeä elementti.

Usein valmentajana kuitenkin törmää pelaajatyyppiin, joka on erinomaisessa kunnossa liikkumaan ja huikean hyvä lyömään, mutta on keskivartalon hallinnaltaan heikko.

KUN PELAAJAN KESKIVARTALO EI OLE RIITTÄVÄLLÄ TASOLLA...

Harrastepelaajalla tämä korostuu erityisesti siinä, että kun liike ei ole optimaalista, lyödään vaikeista asennoista. Asennon ylläpitäminen on hyvin vaikeaa ja virheitä tulee paljon. Vartalon käyttö minimoidaan ja lyödään pelkällä kädellä. Usein jalkojenkin käyttöä minimoidaan ja vaikeat pallot jätetään hakematta suosiolla. Selän kipeytyminen on tällöin myös hyvin tyypillinen seuraus pelaamisesta. Peli löytää keskivartalosi kunnosta heikon lenkin.

Lattian pinnan läheltä pelastetut pallot epäonnistuvat usein. Tasaiset pelit kääntyvät siten viime tipassa tappioksi.

Edistyneellä pelaajalla tämä näkyy liiallisena rystylyönnin käyttämisenä ja hitaana palaamisena pelikeskustaan, matalalta tehtyjen lyöntien jälkeen. Keskivartalo ei jaksa palauttaa vartaloa taivutuksen jälkeen takaisin tehokkaan nopeasti ja näinollen jäädään jälkeen pelitilanteessa.

Kilpapelaaja jättää keskivartalon heikkouden vuoksi hyökkäämättä rystypuolelle tulevista lyönneistä, vaikka usein hakeekin pallot pään yli ylärystyn sijasta. Hän tyytyy lyömään clearin eli taakselyönnin. Tällä ostetaan aikaa, mutta ei yllätetä vastustajaa. Ylärystyyn kuitenkin turvaudutaan liian helposti tilanteissa, joissa ei olla varsinaisesti myöhässä tilanteesta. Peli muuttuu vastustajalle helpommin luettavaksi.

Huippukilpapelaaja korvaa puolustuspelissä syöksymällä/kaatumalla haetut pallot, pitkällä askeleella ja kurottamisella. Tämä saattaa toisinaan tuoda riittävän lopputuloksen, mutta on hyvin herkästi tekemässä takareiden ja pakaralinjan vammoja ja kipeytymisiä. Tällaiset mikrorepeämät ja pikkuvammat heikentävät suoritusta kisojen seuraavissa peleissä.

Kisan voittajan on tietysti voitettava jokainen peli, mutta jos kaikissa aiemmissa peleissä joutuu repimään kaiken suorituskyvyn itsestään, on vaikea olla parhaimmillaan loppuottelussa. Usein tämän takia loppuottelut ovat antikliimaksi ja parhaat pelit nähdään jo semifinaalissa.

Keskivartalon hyvä kunto voi olla juuri se elementti, joka erottaa sinut voittajaksi, kun kaikki laitetaan peliin. CORE-harjoituksia on helppo tehdä kotona. Kaikki on kiinni siitä, mitä olet valmis tekemään menestyksen eteen.